İngiltere çalışma izni ve yatırımcı vizeleri ☎ +44 7468 8411059 ✉ info@lndlegal.com
İngiltere çalışma izni ve yatırımcı vizeleri ☎ +44 7468 8411059 ✉ info@lndlegal.com
2020 senesi sonunda Birleşik Krallığın aldığı karar ve karşılıklı anlaşmalar neticesinde Avrupa Birliğinden ayrılmıştır. Bu çerçevede Türkiye'den iş insanlarının başvurduğu Ankara Antlaşması -ECAA- vizesi yolculuğu da bitmiştir. Bu süreçten sonra 2021 yılı itibariyle İngiltere hükümeti yeni vize rejimlerini açıklamıştır.
2021 yılı itibariyle Birleşik Krallık Dünya çapında genel olarak kabul gören puanlama sistemini benimsediğini kabul edebiliriz
İş bu vize çeşitlerini Vatandaşlarımız için anlaşılabilir olacak şekilde aşağıda tasnif etmeye çalıştık. Konuya ilişkin olarak soracağınız soruları web sitemizde bulunan iletişim butonundan direkt olarak bize ulaştırabilirsiniz. Ayrıca info@lndlegal.com adresine mail gönderebilirsiniz.
I-) YATIRIMCI “INVESTOR” VİZELERİ
2021 yılı itibariyle Girişimci “Entrepreneur” vizesi yerini Start-up ve Innovator vizesine bırakmıştır.
1-) START UP VIZE
Start-up (Başlangıç) vizesi de Birleşik Krallıkta işletme kurmak isteyen ve kendi işinin sahibi olarak hizmet vermek isteyen başvurucular için uygundur. Ancak bu vize türünde Innovator vizesinin aksine, girişim için £50,000 yatırım şartı aramaz. Kuracağınız işin hacmi ile orantılı miktarda sermaye göstermeniz yeterlidir.
Başvuru için diğer şartlar ise su şekildedir:
• Başvurucunun kendi işinin sahibi olarak çalışacak olması
• Kurmayı planladığı işin sektörde daha önce denenmemiş bir fikri taşıyor olması ve sektöre yenilik getirecek olması
Başvuru için detaylı bir iş planı hazırlanmalıdır. Bu iş planı Birleşik Krallık hükümeti tarafından belirlenen yetkili bir kuruluş tarafından incelenir. İnceleme neticesinde fikir yenilikçi bulunur ise vize başvurunuz değerlenirilir. Aranan diğer şartlar ise;
• Başvurucunun banka hesabında kuracağı iş ile orantılı miktarda sermaye sunması gerekmektedir.
• Sermayenin kaynağı ve kişinin kontrolünde olduğu ilgili evraklar ile açıklanabilmelidir.
• Bu vize türünde başvurucunun B2 seviyesinde İngilizce bilmesi şartı bulunmaktadır.
Bu vize türü ile başvurucu, ailesini de vizesine dahil edebilir ve ailesi ile birlikte İngiltere’de ücretsiz sağlık ve eğitim imkanlarından faydalanabilir.
Vizenin olumlu sonuçlanması durumunda başvurucuya 2 yıllık vize verilir. Başvurucu 2 yıl içinde işini kurar ve başarılı olur ise ve oturum hakkını sürdürmek istiyorsa 2 yıl sonunda Innovator vize tipine geçebilir. Start-up vize türü ile 2 yıl, Innovator vize türü ile 3 yıl toplamda 5 yılı dolduran başvurucu süresiz oturuma akabinde bir yıl sonra İngiliz vatandaşlığına başvurmaya hak kazanır.
2-) GİRİŞİMCİ -INNOVATOR- VİZE
İngiltere’de işletme kurmak isteyen girişimciler Innovator vizesini başvurusunda
• Kendi işinin sahibi olarak çalışacak olması
• Kurmayı planladığı işin sektörde daha önce denenmemiş bir fikri taşıyor olması ve sektöre yenilik getirecek olması
şartlarını birlikte taşıyor olması gerekir.
Başvuru için detaylı bir iş planı hazırlanmalıdır. Bu iş planı Birleşik Krallık hükümeti tarafından belirlenen yetkili bir kuruluş tarafından incelenir. İnceleme neticesinde fikir yenilikçi bulunur ise vize başvurunuz değerlendirilir.
Diğer şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Başvurucunun banka hesabı ile £50,000 sermaye sunması gerekmektedir.
• £50,000 sermayenin, başvurudan en az 90 gün öncesine kadar hesapta gösterilebilir durumda olması gerekir. Eğer bu miktar banka hesabına 90 gün içinde giriş yaptı ise sermayenin kaynağı ve kişinin kontrolünde olduğu ilgili evraklar ile açıklanabilmelidir.
• Bu vize türünde başvurucunun B2 seviyesinde İngilizce bilmesi şartı bulunmaktadır.
Bu vize türü ile başvurucu, ailesini de vizesine dahil edebilir ve ailesi ile birlikte İngiltere’de ücretsiz sağlık ve eğitim imkanlarından faydalanabilir.
Vizenin olumlu sonuçlanması durumunda başvurucuya 3 yıllık vize verilir. Bu 3 yıl sonunda kişi başvurucu süresiz oturuma, akabinde İngiliz vatandaşlığına başvurmaya hak kazanır.
3-) -TIER 1- YATIRIMCI “INVESTOR” VİZE
Yatırımcı vizesi, İngiltere’de çalışma iznine tabi vizelerin en prestijli vize kategorilerinden biridir. Avrupa Ekonomik Alanı (EEA-European Economic Area) ve İsviçre dışında bir ülkede olduğunuz taktirde, Tier 1 Yatırımcı vizesi almak için seyahat tarihinizden maksimum 3 ay önce başvuru yapmalısınız (Örneğin 15 Haziranda seyahat etmeyi planlıyor iseniz 16 Marttan itibaren başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz).
En fazla 3 yıl 4 ay süreyle vize alabilir ve bu sürenin sonunda uzatma için başvuruda bulunabilirsiniz. Farklı durumlar için farklı kurallar geçerlidir.
Yatırımcı Vizesi için bazı temel gereklilikler karşılanıyor olmalıdır; İngiltere'ye doğrudan 2 milyon GBP yatırım yapmalısınız. Hedef iş kolunuzu ve finansal çerçevenizi detaylandırmış olduğunuz bir iş planı sunmalısınız. Normal şartlar altında Birleşik Krallık'ta 5 yıl kesintisiz kalarak süresiz oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte, daha yüksek miktarda yatırım yapmanız halinde oturum izni alma süreniz kısalabilir.
İngiltere'de yatırım amaçlı kullanmayı planladığınız fonları Birleşik Krallık'ta veya dışındaki bir veya birden fazla denetime tabi finansal kuruluşta tutmalı, fonlar size aitse üzerlerinde koşulsuz kontrolünüzün olduğuna dair kanıt gösterebilmelisiniz. Fonlar iki yıldan daha az bir süredir banka hesabınızdaysa, fon kaynağını da ispatlayabiliyor olmalısınız. Fonların size ait olmaması halinde; örneğin eşinize aitse, vize başvurusunda en az iki yıldır ilişkiniz olduğuna ilişkin kanıtları ibraz etmelisiniz. Yeterliliklerin sağlanamadığı bazı istisnai durumlar söz konusudur. Ücretsiz ilk danışma hizmeti almak için lütfen info@lndlegal.com mail adresimizden bizimle iletişime geçiniz.
Başvuru sahibi 18 yaşından büyük olmalı ve Birleşik Krallık'ta denetime tabi bir banka hesabı açmalıdır. Vize başvurusu yaptığınızda, fonlarınızı da denetime tabi yabancı bir bankada tutabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus fonların elden çıkarılabilir olmasıdır. Bu vasfa haiz olmayan diğer varlıklarla başvuruda bulunamazsınız. Kara para aklama hususuna yönelik kontrollerin tamamlanıp, meşrulaştırılmasının ardından, fonları sterline çevirip başvuru işlemlerinizi devam ettirebilirsiniz.
4-) TEMSİLCİ “REPRESENTATIVE” VİZESİ
Sole Representative vizesi olarak da bilinen overseas temsilci vizesi, Birleşik Krallık'ta bir şube veya bir iştirak kurmak istiyen girişimciler için ideal bir vize tipidir. Bu vize, Birleşik Krallık dışında faaliyet gösteren bir şirketin üst düzey temsilcisine ticari faaliyet göstermek amacı ile oturum ve çalışma izni hakkı tanır.
Bu vize ile şirket üst düzey temsilcisi, şirketi tescil ettirebilir, şirket işlerini yürütebilir, işyeri ve ofis açabilir.
Sole Representative (Tek Temsilci) vizesi için başvuru sahibi:
• Birleşik Krallık dışından bu vizeye başvurmak zorundadır.
• Kamu fonlarına erişim ihtiyacı olmadan gerekli kurulum işlemlerini ve yatırımları yapmak için yeterli fona sahip olmalıdır.
• İngilizce dilinde yeterliliği sağlamalıdır.
• Tek temsilci, başvuru sırasında kişi ve şirket tarafından dikkate alınması gereken bir dizi kriterleri karşılamalıdır. Öncelikle, birey, temsil edeceği şirket tarafından istihdam edilmeli ve işe alınmalıdır. Temsilcilik açacak şirket, temel alınmalı ve İngiltere dışında faaliyet gösteren bir işyeri bulunmalıdır. Temsilci olacak kişi, hem faaliyet gösterdikleri sektörlere hem de faaliyetlerine konu bu sektörlere yönelik şubeler kurma konusunda önemli deneyime sahip olmalıdır. Bu anlamda, Temsilci kişinin eğitim, bilgi ve tecrübesi önemlidir. Bu nedenle, tek temsilcinin, şirket içinde temsil ettiği şirketin adına karar verme yetkisini de içinde barındıran üst düzey bir pozisyona sahip olması gerekmektedir. Tek temsilci, istihdam edilen bir kişi olabildiği gibi, şirkette azınlık hissesine sahip bir ortak da olabilir.
• Ayrıca, şirket, Birleşik Krallık içinde genişleme ve büyüme yeteneğinin varlığını gösterebilmelidir.
• Bu vize, İngiltere'de bulunmayan ve pazara girmeyi düşünen ve sektöründe büyüyen şirketler için avantajlıdır. Yatırım gerekliliği olmadığı için, Girişimci (Entrepreneur) vizesinden daha esnek bir seçenek olarak görülmektedir. Kurmayı planladıkları işe, belli bir miktar sermaye yatırmak veya belirli sayıda kişileri istihdam etmek ya da diğer benzer iş vizesi kategorilerinde ileri sürülen şartları yerine getirmek zorunluluğunda olmak istemeyen ve Birleşik Krallık'ta genişleme amacında olan KOBİ'lere uygun bir vize tipidir.
Yurtdışı temsilcilik vizesi, ilk seferde üç yıllık bir süre için verilmektedir. Bu sürenin sonunda iki yıllık bir süre daha vize uzatılmaktadır. Başvuru sahibi, beş yıllık bir süre boyunca Birleşik Krallık’ta bulunduktan sonra, süresiz yani kalıcı oturuma hak kazanmaktadır. Süresiz oturuma hak kazandıktan 1 yıl sonra ise, vatandaşlığa başvuru yapabilmektedir.
https://lndlegal.com/f/tek-temsi%CC%87lci%CC%87-vizesi-sole-representative-visa--nedir
II -) ÇALIŞMA “WORKER” VİZELERİ
1-) -TIER 2- NİTELİKLİ İŞÇİ “SKILLED WORKER” VİZE
Nitelikli İşçi vizesi, onaylanmış bir işverenle uygun bir iş yapmak için Birleşik Krallık'a gelmenize veya Birleşik Krallık'ta kalmanıza izin verir.
Bu vize, Tier 2 (Genel) çalışma vizesinin yerini almıştır.
Nitelikli İşçi vizesine hak kazanmak için şunları yapmalısınız:
• İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış bir Birleşik Krallık işvereni için çalışmak
• Birleşik Krallık'ta size teklif edilen rol hakkında bilgi içeren işvereninizden bir 'sponsorluk sertifikası' almalısınız.
• uygun meslekler listesindeki bir işi yapmak
• asgari maaş ödenecek - ne kadarı yaptığınız işin türüne bağlı
Özel uygunluk, işinize bağlıdır .
İngilizce bilgisi
İngilizce konuşabilmeli, okuyabilmeli, yazabilmeli ve anlayabilmelisiniz. Başvurduğunuzda genellikle İngilizce bilginizi kanıtlamanız gerekir .
Vizeniz, uzatmanız gerekmeden önce 5 yıla kadar sürebilir. Süresi dolduğunda veya iş veya işveren değiştirdiğinizde vizenizi uzatmak veya güncellemek için başvurmanız gerekir.
https://mobile.twitter.com/london_legal_/status/1488474536026644480
2-) -TIER 5- GEÇİCİ “TEMPORARY” VİZE
Tier 5 Geçici Çalışma Vizesi, İngiltere'ye gelmek isteyen yabancı bir hükümet veya diplomatik organ mensupları içindir. Bu vize kategorisi, başvuru sahiplerinin uluslararası organizasyonlarda diplomatik düzeyde sözleşmeli çalışıyor olmalarını gerektirdiğinden, oldukça spesifik bir vize türüdür.
Geçici Çalışma Vizesi almak isteyen başvuru sahiplerinin, A-dereceli bir sponsoru olmadıkça, başlangıçta Birleşik Krallık'taki yaşamlarını idame ettirebilmeleri için banka hesaplarında belli bir birikimleri olmalıdır. İngiltere'de yaşam masraflarınızı karşılayacağınızı garantiler nitelikte A-dereceli bir sponsor mektubu, tasarruf gösterme zorunluluğunuzu ortadan kaldıracaktır. Bazı ülkelerden yapılan başvurularda, tüberküloz testi yaptırmanız gerekebilir.
III-) DİĞER KATEGORİLER
1-Birleşik Krallık'ta Oturum Vizeleri
Birleşik Krallık’ta yasal olarak kesintisiz 10 yıldır yaşayanlar, bu ülkede kalıcı oturum vizesine başvuru hakkı kazanır. Kalıcı oturum vizesi, süre kısıtlaması olmadan Birleşik Krallık’ta dilediğiniz kadar kalabilmenizi sağlar.
2- Aile Vizeleri
Birleşik Krallık’ta bir akrabanız ya da partneriniz yaşıyorsa; siz ise Avrupa Ekonomik Alanı EEA dışında bir ülke vatandaşıysanız, Birleşik Krallık’ta 6 ayı aşan bir süreçte kalmak için başvurabileceğiniz vize türlerinden biri, Aile Vizeleridir. Aile üyenizi Birleşik Krallık’ta yalnız bırakmamak; çocuğunuz ya da partnerinizin yanına Birleşik Krallık’a gelmek ve daha pek çok amaca uygun olarak hazırlanmış Aile Vizeleri mevcuttur.
Eğer Birleşik Krallık’a başka bir vizeyle giriş yaptıysanız; partner, çocuk ya da eşinizle kalmaya devam edebilmek için doğrudan bir Aile Vizesine geçiş yapmanız mümkün olabilir.
3- Eğitim Vizeleri
6 yaş ve üzerindeyseniz; Birleşik Krallık’ta tamamlayıcı ya da yüksek eğitim kurslarına katılmak için Öğrenci Vizesi’ne başvurabilirsiniz.
Vize başvurusu yapmak için öncelikle lisanslı bir sponsor tarafından eğitim için teklif almış olmanız gerekir. Daha sonra da eğitiminizi ve eğitim boyunca yapacağınız harcamaları karşılayacak maddi gücünüz olduğunu kanıtlamanız beklenir. Bunun için banka hesabınızda göstereceğiniz meblağ, değişkenlik gösterir. Ayrıca, 18 yaşından küçük başvuranların ebeveynlerinden izin alması ve söz konusu iznin vize başvurusu içinde kanıtlanması şarttır.
IV-) İngiltere'de Ogrenci vizesi Çalışılabilir/mi?
İngiltere'de öğrencilere 3 çeşit vize verilmektedir. Bu vize türlerine göre İngiltere'de eğitim gören öğrencilere çalışma hakkı tanımakta/mıdır? Aşağıda vize türlerini ve öğrencilere vizesine göre verilen çalışma izinlerini bulabilirsiniz.
Öğrenci Ziyaretçi Vizesi (1-6 aya kadar)
İngiltere'de 6 ay ya da daha az süre eğitim alacak kişilere verilen vize türüdür. Bu vize ile İngiltere dil okullarına ya da sertifika programlarına başvurabilirsiniz. Bu vize türünde, vize geçerlilik tarihi sona erdiği zaman ülkeyi terk etmeniz gerekmektedir. Hiçbir şekilde İngiltere'den vizenizi uzatamazsınız. İngiltere Öğrenci Ziaretçi Vizesi ile öğrencilere yasal çalışma hakkı verilmemektedir.
Uzatılmış Öğrenci Ziyaretçi Vizesi (6-11 aya kadar)
İngiltere'de 6 ile 11 ay arası eğitim alacak kişilere verilen vize türüdür. Bu vize ile İngiltere'de dil okullarına ya da İngiltere'de sertifika programlarına başvurabilirsiniz. Bu vize türünde , vize geçerlilik tarihi bitiminde kesinlikle uzatılmamaktadır. Bu vize türünde de öğrencilere yasal çalışma izni verilmemektedir.
Uzun Dönem Öğrenci Vizesi
İngiltere'de uzun dönem eğitim alacak kişilere verilen vize türüdür. Bu vize ile dil okullarına, sertifika programlarına, lisans ve yüksek lisans programlarına başvurulmaktadır. İngiltere Tier 4 Öğrenci Vizesi, vize bitiş tarihinden sonra İngiltere'de süresi uzatılabilmektedir. Bu vize çeşidi ile öğrencilere eğitimi devam ettiği süre boyunca haftada 20 saat part-time çalışma izni verilmektedir.
Aşağıda sıkça karşılaştığımız soruların bazılarına cevap vereceğiz;
· Conditional offer ne demektir? Avantajları nelerdir?
· Pre-Sessional, Pre-Master programlarından faydalanılmalı mı?
İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yapabilmeniz için bazı akademik evrakların ilgili üniversiteye gönderilmesi gerekmektedir. Ancak mezun olmadığınız durumlarda diploma, transkript veyahut geçerli IELTS belgesi gibi okula kabul edilmenizde önemli etkisi olan evraklar elinizde olmayacaktır. Bu gibi durumlarda, üniversite tarafından belirlenen ileri bir tarihte eksik olan belgeleri teslim etmek şartı konularak kabul mektubunuz üniversiteden gelmektedir. İşte belirlenen tarihte eksik dokümanları kuruma teslim etme şartıyla almış olduğunuz belge şartlı kabul (conditional offer) olarak adlandırılmaktadır.
Birlesik Krallik size ;
o İngilizce seviyesi düşük olan öğrencilere Pre-Sessional programı sunarak vakit kaybetmeden yüksek lisansa başlamanızı sağlar.
o Eylül dönemi haricince Ocak başlangıç ile öğrencilerine esneklik sunar.
o Not ortalaması düşük öğrenciler için çözümler sunan Pre-Master sayesinde programa hazırlanma ve kabul alma sürecinizi destekler.
o Birçok üniversitede sunulan Work Placement (İşe Yerleşme) programını seçerek mezuniyetiniz sonrasında kendi mesleğinize yönelik iş bulabilme oranınızın artmasına destek olur.
o Eğitim alırken haftada 20 Saat çalışma iznine ek mezuniyet sonrası tam zamanlı toplam 2 yıl daha ülkede çalışmanıza & yaşamanıza olanak sağlar.
Birleşik Krallık’ta yüksek lisans eğitiminizi mezun olduğunuz bölümden bağımsız bir bölümde de yapabilirsiniz. Farklı bir konuda kendinizi geliştirmek veya uzmanlaşabilmek iş hayatınızda farklı bakış açıları kazanmanıza, çözüme daha profesyonel yaklaşmanıza ve olabilecek eksiklikleri önceden gidermenize destek olacaktır. Mesela, mühendislik mezunu olan bir öğrenci İşletme, Dijital Pazarlama, Yönetim veya Yapay Zeka & Robotik vb. alanlarında eğitimi alabilirken sözel bölümlerden mezun olan adaylar da gene eşdeğer olabilecek yönetim, MBA, insan kaynakları, pazarlama vb. birçok farklı konuda kendilerini geliştirebilirler.
338A Regents Park Rd, London N3 2LN, Birleşik Krallık
Telif Hakkı © 2020 LND LEGAL EXPERTS
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.