Brexit Sonrası Ankara Anlaşmasının Statüsü

Ana Sayfaya Geri Dön
Brexit Sonrası Ankara Anlaşmasının Statüsü

Brexit Sonrası Ankara Anlaşmasının Statüsü Nedir?


 

Ankara Anlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile Türkiye arasında imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşma, Türkiye'nin AET'ye üyelik sürecinin başlamasını ve bu süreçte Avrupa pazarına erişimin sağlanmasını öngörür. Ayrıca, Türkiye'nin AET ülkeleri arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmesine de yardımcı olması amaçlanmıştır.

 

Ankara Anlaşması ile Türk vatandaşlarına Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ülkeleri arasında ticaret yapma hakkı tanınmıştır. Bu anlaşma ile Türk işletmeleri, Avrupa pazarına erişim kazanmış ve AET ülkeleri ile ticaret yapabilme fırsatı bulmuştur. Aynı zamanda, Türk üreticileri AET ülkelerindeki müşterilere ulaşma fırsatı kazanmış ve Avrupa pazarında rekabet edebilme imkanı bulmuşlardır.

 

Birçok Avrupa ülkesi gibi Türkiye de İngiltere ile brexit süreci sonrasında da ticari ilişkelerini devam ettirmek istemekte ve buna yönelik ikili anlaşmalar imzalamaktadır.

 

Ancak her ne kadar buna yönelik çabalar devam etse de İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından İngeltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecinin tamamlanmasının  ardından Ankara Anlaşması’nın İngiltere için geçerliliğini yitireceği ve bu kapsamda yeni başvurular yapılamayacağı açıklanmıştır. Diğer bir anlatımla Türkiye'den insanların İngiltere'de bir şirket kurarak İngiltere oturum izni almasına olanak sağlayan ve İngiltere Vizesi başvurularının önemli çoğunluğu oluşturan Ankara Anlaşması başvuruları, 1 Ocak 2021'de Brexit sürecinin tamamlanmasıyla sonlanmıştır.

 

Ancak her ne kadar Ankara Anlaşması kapsamında yeni başvurular yapılamıyor olsa da halihazırda Ankara Anlaşması kapsamında vize almaya hak kazanmış başvurucular uzatma başvurusu yapabilmekte ve zorunlu kalma süresinin tamamlanmasının ardından kalıcı oturum izni için başvuru yapabilmektedir. .

 

Sonuç olarak Brexit sürecinin tamamlandığı tarih olan 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle Ankara Anlaşması kapsamında yeni başvuru yapılamamaktadır. İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması ardından kalifiye çalışan bulmakta zorluklar yaşamış ve akabinde birçok yeni İngiltere Vizesi türü çıkarmıştır.

 

Yasal uyarı; Bu web sitesinde yer alan materyaller, yalnızca genel bilgilendirme amaçlı olup, hukuki veya vize tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.